Saturday, October 9, 2010

Apabila Terjumpa Gambar Eksklusif...

Sedang berjalan-jalan di Internet tiba-tiba terjumpa gambar eksklusif seseorang yang seseorang atau kenamaan. Bagi rakyat biasa seperti saya, tangan mungkin dah gatal untuk berkongsi. Mungkin dalam forum, mungkin dalam blog atau dengan rakan-rakan.

Tetapi tunggu dahulu FIKIR FIKIR FIKIR.

Saya bertuah kerana sering terjumpa gambar eksklusif tersebut sama ada mencari atau sememangnya dipercayai untuk melihatnya. Rasa bertuah tu memang kalau boleh nak dikongsi dengan kawan2 rakan blog atau di forum. Namun saya cuba menempatkan diri di tempat tuan punya gambar, adakah dia suka gambar tersebut dijadikan bahan pameran umum? Mungkin tidak.

Kenapa? Bukankah dia akan lebih terkenal. Terutamanya jika orangnya kacak atau cantik serta baik pula.

Seperti kebanyakan rakyat biasa seperti kita, mereka juga seperti kita. Sudah tentu bimbang andai gambar-gambar tersebut disalah guna. Contohnya ditindih dengan gambar yang tak senonoh atau dijadikan rujukan kepada penjenayah yang mungkin ingin mengambil kesempatan.

Yang di atas selalu menjadi mangsa. Jadi demi keselamatan, saya simpan saja niat awal untuk berkongsi gambar-gambar eksklusif tersebut. Menyedari setiap orang mahukan privasi sendiri.

Namun ada satu hari tu saya berkesempatan bertanya tuan punya gambar, bolehkah saya berkongsi gambarnya? Saya pasti kalau orang lain di tempat saya, mereka tak akan bertanya, terus ambil saja dan tau-tau saja gambar tersebut tersebar meluas.

Apa agaknya jawabnya.....Dia Kata:Malangnya dia tak menjawab soalan saya, dia hanya diam, kalau dahulu diam tanda setuju senyum tanda suka, tapi mungkin kerana dia masih mempercayai saya maka dia diam dan ilham untuk berkongsi cerita ini datang. Sudah tentu anda tahu apa jawabnya.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...