Friday, November 18, 2011

Tentang UPSR 4A dan formula.

Baru-baru ni pelajar-pelajar yang mengambil UPSR mengetahui keputusan sama ada lulus cemerlang dengan semua mata pelajaran A atau sebaliknya. Pada tahun ni mata pelajaran yang diambil pelajar 5 kesemuanya. Bermakna keputusan cemerlang apabila  mendapat 5A. 

Saya terkenang sewaktu mengambil keputusan UPSR puluhan tahun lalu. Ishh macam sekejap saja masa berlalu lebih kurang 20 tahun dah. Pada masa tersebut terdapat 5 kertas ujian juga cuma 1 kertas tidak dikira dalam gred kerana ia soalan IQ. Jadi pada masa tersebut siapa yang mendapat 4A adalah terbaik dan layak dipertimbangkan ke sekolah elit atau berasrama penuh.

Saya masih ingat pada waktu itu setiap kali nama mereka yang berjaya mendapat 4A dipanggil semua bersorak  gembira. Kelas saya memikul harapan tinggi pihak sekolah kerana merupakan salah satu daripada 2 kelas terbaik darjah 6. Malah anak emas sekolah turut merupakan pelajar kelas saya. Setelah nama semua pelajar dan keputusannya disebut. Saya masih tertanya-tanya kerana nama saya masih belum dipanggil sedangkan semua yang lain telah lama berkongsi suka dan duka dengan rakan lain. 

Saya berjumpa cikgu dan menyatakan nama saya masih belum dipanggil. Cikgu mula memeriksa kertas keputusan satu persatu dan mendapati nama saya tiada. Beliau kembali ke pejabat dan saya masih lagi berdebar. Beberapa minit kemudian Cikgu kembali ke kelas dengan senyuman simpul kemudian dia mengumumkan kita ada seorang lagi pelajar mendapat 4A iaitu saya wah...terkejut saya dan disebabkan saya orang terakhir yang tahu saya terima tepukan gemuruh daripada seluruh rakan sekelas. 

Macam plot drama saja. Saya pun tak sangka kerana pencapaian saya sederhana sahaja sebelum ini. Namun setelah bermuhasabah diri, saya dapati terdapat beberapa formula yang saya gunakan dan dengan izin Allah juga berjaya. 

Formula tersebut ialah:

1. Berkawan dengan rakan yang lebih pandai.
Saya duduk di barisan kedua betul-betul di belakang si anak emas sekolah. Saya gelar dia anak emas kerana dia terlalu pandai dan sentiasa cemerlang dalam pelajaran, sukan dan kokurikulum. Seperti yang dijangka dia peroleh keputusan 4A juga. Oleh kerana saya di belakangnya. apabila ada aktiviti kumpulan atau ada sesuatu yang tak pasti, saya akan bertanya dia dan sama-sama belajar bukan meniru ya.

2. Tusyen
Saya belajar dan ikut tusyen dengan beberapa orang kawan di sebelah petang hampir setiap hari. Terutamanya dalam bidang yang saya lemah iaitu Matematik. 

3. Saya buat latih tubi.
Saya membeli buku-buku ujian topikal dan cuba menjawab soalan-soalan tersebut sebanyak mungkin. Dengan cara itu saya terbiasa menjawab soalan peperiksaan. 

4. Doa 
Doa diri sendiri dan kedua ibu bapa juga merupakan senjata penting.

5. Psikologi Kismis. 
Sewaktu musim peperiksaan saya diberi 7 biji kismis setiapa hari untuk dimakan. Ia satu cara psikologi juga untuk menyatakan minda kita semakin bijak lagipun kismis berkhasiat.  

Keputusan tersebut telah membolehkan saya mendaftar masuk ke sekolah gred A dan berkumpul dengan rakan-rakan yang lebih pandai lagi. :-)
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...